Značné množstvo slovenského mlieka končí v zahraničí

25.12.2012 Bánovce nad Bebravou

Bratislava 25. decembra (TASR) - Zo Slovenska odchádza do zahraničia značné množstvo surového kravského mlieka. To znamená, že nie všetko vyprodukované mlieko je v SR aj spracované.

"V zahraničí končí mesačne 4 až 8 miliónov litrov mlieka," uviedol ďalej pre TASR výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti MILSY, a. s., Bánovce nad Bebravou Stanislav Voskár.

Pripomenul, že národná ročná mliečna kvóta SR je približne milión ton. "Prakticky však nie je šanca, že by mohla byť plnená. Aktuálne výroba mlieka v SR dosahuje okolo 850.000 ton ročne. Môžeme povedať, že zhruba 10 % surového mlieka odchádza ročne mimo Slovenska, bez pridanej hodnoty. Z tohto vyvezeného mlieka väčšina končí v Taliansku," spresnil.

Dôvodom na to podľa Voskára je, že Taliansko je jednak trvalo limitované mliečnou národnou kvótou. "Produkcia mlieka sa u nich teda nemôže zvyšovať," poznamenal.

"Na druhej strane vytvoriť novú produkčnú farmu mlieka je podľa našich znalostí talianskeho trhu dosť finančne náročné. Taliansko preto mesačne z rôznych krajín importuje okolo 150.000 ton mlieka," zdôraznil Voskár s tým, že Taliansko je najväčším prijímateľom surového mlieka v rámci celej Európy. Mesačný nákup Talianska predstavuje prakticky 2-násobný objem vyprodukovaný na Slovensku.

Zrušenie mliečnych kvót v EÚ v roku 2015 môže mať podľa neho pre SR určitý dopad v budúcnosti. "Zrušením mliečnych kvót vzniknú nové produkcie alebo nadprodukcie mlieka v západných krajinách, akými sú Nemecko i Francúzsko. Môže sa stať, že tok mlieka v EÚ sa otočí a Taliansko bude prijímať potrebné mlieko zo západných krajín a nie ako doteraz, hlavne zo Slovenska, zo Slovinska a Maďarska," dodal.
 

Vyberte región